Προσωπικές Σκέψεις-Ιδέες-Απόψεις.Αυστηρώς ακατάλληλο για στενόμυαλους...

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σπάσε την σιωπή σου...


Πολλές φορές κάνω αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα συνήθως όταν γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα,  έτσι  ώστε να δώσω την δικιά μου οπτική γωνία αλλά και να ευαισθητοποιήσω τους συνομηλίκους μου και την κοινωνία ή τέλος πάντων όσους μπαίνουν στον κόπο να με διαβάσουν.
Στην σημερινή μου αναφορά δεν περίμενα την παγκόσμια μέρα .Όχι μην κοιτάξεις το ημερολόγιο δεν είναι  25η Νοεμβρίου.
Άρχισες να αναρωτιέσαι τι είναι…25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ο λόγος που γράφω σήμερα είναι επειδή έψαξα να βρώ κάποια στοιχεία με αφορμή τα τελευταία θλιβερά περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας  με ξυλοδαρμούς και δολοφονία εν ψυχρό νεαρών γυναικών.
Διαβάζοντας ορισμένες έρευνες που έψαξα και βρήκα, θα παραθέσω παρακάτω,μόνο οργή και σοκ μου προκάλεσαν τα στοιχεία που διάβασα.
Ίσως να μην μου προκαλούσε τόσο μεγάλη ένταση εάν διάβαζα τα ίδια στοιχεία για μια μουσουλμανική χώρα ή μια υποανάπτυκτη ασιατική, όμως όταν αντικρίζω τέτοια ποσοστά στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2013  η εκπληξή μου  δεν περιγράφετε.
Στο παρελθόν είχα ακούσει διάφορα περιστατικά βίας και είχα γίνει και εγώ μάρτυρας ξυλοδαρμού γυναικός κατά την διάρκεια νυχτερινής μου εξόδου-και μάλιστα παραλίγο να βρω και τον μπελά μου όταν παρενέβην για να αποτρέψω το περιστατικό- όμως θεώρησα ότι ήταν ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό απολίτιστου μεθυσμένου αντρίκελου.
Διαβάζοντας όμως τα παρακάτω στοιχεία η εικόνα μου γκρεμίστηκε …

«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
-1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
-Η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω.
 -Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, τα περιστατικά βίας δεν είναι συνέπεια χρήσης αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών, ότι τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και ότι το μορφωτικό επίπεδο ποικίλει.
(Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας – Πρώτη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα 2002-2003).
-Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή πρώην συντρόφου της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μία φορά, από τον άντρα της (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
-Φαινόμενο με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο: η βία κατά των γυναικών στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ετήσιο οικονομικό κόστος τουλάχιστον 32 δις €. (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 5ΜΗΝΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012, ΑΠΟ ΤΗΛ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 11707 ΤΗΣ W.I.N. HELLAS
-Το 63% των γυναικών - θυμάτων που ζήτησαν βοήθεια είχαν παιδιά.
-Πίσω από κάθε γυναίκα – θύμα, κατά μέσο όρο υπάρχουν 2 παιδιά που βιώνουν τις συνέπειες.
-Το 46% των θυμάτων εργάζεται, ενώ το 54% είναι άνεργες γυναίκες, οικονομικά εξαρτώμενες από το θύτη,
-Σχεδόν 80% των κακοποιημένων γυναικών που ζήτησαν βοήθεια ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 25 – 54, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού. 
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου 1 στις 4 γυναίκες έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας), κι όταν οι κοινωνικές συνθήκες οικονομικής κρίσης συσχετίζονται με άνοδο αυτού του ποσοστού, τότε είναι εξαιρετικά σημαντικό, κάθε μία από αυτές τις γυναίκες να μπορεί να βρει μία φωνή να ακούσει, που θα την ηρεμήσει και θα τη συμβουλέψει για τις επιλογές της.»

Το άρθρο αυτό το γράφω διότι όπως ενημερώθηκες και εσύ μια κοπέλα στην Ηγουμενίτσα έχασε την ζωή της και μία άλλη στην Ανατολική Αττική βρέθηκε σε κόμμα μετά από ξυλοδαρμό.
Δεν συγκρίνω και δεν τσουβαλιάζω απλά  παρακολουθώντας δύο περιστατικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα(τα οποία απλά πήραν το φώς της δημοσιότητας) καλώ και παρακαλώ όσες γυναίκες  βιώνουν και έχουν πρόβλημα κακοποίησης να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν και να ξεφύγουν από την φυλακή τους.

Σπάσε την σιωπή σου και ΜΙΛΑ. Είσαι στην πολιτισμένη Ελλάδα του 2013 η σιωπή είναι συνενοχή…

Φιλικά
Λάμπρος Χ. Γκόγκας






Πηγή  που άντλησα τα στατιστικά στοιχεία http://www.tlife.gr/Article/NEWS-research/0-4-39656.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου