Προσωπικές Σκέψεις-Ιδέες-Απόψεις.Αυστηρώς ακατάλληλο για στενόμυαλους...

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Κυριακή των Βαΐων


Από σήμερα Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη βδομάδα,η βδομάδα των παθών του Κυρίου. Μέσα  από αυτό το ιστολογιο θα Θυμηθούμε την εκούσια πορεία του Χριστού προς τα Πάθη και το σταυρικό θάνατο που καταδέχθηκε για τη δική μας σωτηρία.

Κυριακή των Βαΐων

Η  Κυριακή των Βαΐων πήρε το όνομα της από τα βαγια(κλάδους φοινίκων) που είχαν στρώσει οι Ιουδαίοι κατά την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.
Την Κυριακή των Βαΐων οι εκκλησιές στολίζονται με βά για επίσης στην Ελλάδα χρησιμοποιούν και κλαδιά ελιάς,ιτιάς, μυρτιάς και δάφνες.Τα βάγια λέγετε πως έχουν ιαματικές και αποτρεπτικές για το κακό ιδιότητες.

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων, ή Κυριακή του Λαζάρου, ή Κυριακή Βαϊοφόρος, η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγαλη Εβδομαδα ή Εβδομαδα των Παθων. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησου Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίου τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματα τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου