Προσωπικές Σκέψεις-Ιδέες-Απόψεις.Αυστηρώς ακατάλληλο για στενόμυαλους...

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του στήθους

Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην εποχή μας.Οι πολλαπλές ευθύνες τις οποίες πρέπει να φέρει εις πέρας την οδηγεί να παραμελεί σημαντικά θέματα της υγείας της, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στον προληπτικό έλεγχο.Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνου του στήθους.
Ετσι παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία για την ενημέρωσή σας.

«Πρέπει να γνωρίζετε…
• ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό στην Ευρώπη και ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως
• ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το 26,5% όλων των γυναικείων καρκίνων
• περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά τη
διάρκεια της ζωής της
• κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται παγκοσμίως
με καρκίνο του μαστού
• στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο
• αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40-45 ετών
• κάθε χρόνο οδηγεί σε 300.000 θανάτους παγκοσμίως και σε 1.500
θανάτους στη χώρα μας
Παρόλα τα δυσοίωνα δεδομένα των μελετών, το ελπιδοφόρο μήνυμα στη αντιμετώπιση της ασθένειας αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό βιωσιμότητας μετά από έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε χρονικό παράθυρο πενταετίας, όπου και θεωρείται ότι έχει επέλθει ίαση. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Η γυναίκα δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο πιο δυνατός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η εκτενής πληροφόρηση καθώς και η σύγχρονη υψηλή τεχνολογία βρίσκονται στο πλευρό της γυναίκας για να της παρέχουν την πιο αξιόπιστη δυνατή πρόληψη.
Πρόληψη

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού: η ανίχνευση σε αρχικό στάδιο μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγίες των γυναικολόγων προτείνουν τη μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού και την ετήσια κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Μαστογραφία: μετά την ηλικία των 40 ετών, η μηνιαία αυτοεξέταση θα πρέπει να συνδυάζεται με ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία. Στην περίπτωση γυναικών με ιστορικό παραγόντων αυξημένου κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού, ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης του καρκίνου στη συγγενή πρώτου βαθμού.
Γυμναστική: σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών μελετών φαίνεται ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης της νόσου.
Δίαιτα: υποστηρίζεται, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η υγιεινή διατροφή αντιπροσωπεύει άλλον έναν παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες, που ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση. Επίσης έχει αναφερθεί πιθανή ευεργετική δράση ορισμένων βιταμινών, όπως της βιταμίνης Α ή της βιταμίνης D.
Αποφυγή της παχυσαρκίας: ο περιορισμός της αύξησης του βάρους μόνο κατά ένα με δύο κιλά μετά το 18ο έτος της ζωής φαίνεται πως προστατεύει από τη μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Θηλασμός: βάσει στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες, ο θηλασμός για περισσότερους από τέσσερις μήνες συνδυάζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Φαίνεται ότι η φύση έχει προνοήσει με κάποιο τρόπο, ώστε όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο να αυξάνεται η προστασία σας.»

ΠΗΓΕΣ
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου